عوامل ایجاد کننده کم خونی را بشناسید

مجله ی سلامت سیترین ؛ عوامل ایجاد کننده کم خونی در افراد شامل موارد زیر است:

  1. آلودگی آب و هوا یکی از علل کم خونی است. به خصوص سرب موجود در هوای آلوده شهرها که منجر به نوعی از کم خونی ، کاهش سطح هوشی ، خستگی مزمن و… می شود. همچنین سرب از طریق سیستم های لوله کشی آب شهری ( به دلیل استفاده از لوله های حاوی سرب) و نیز برخی ظروف غذا خوری ( از جمله ظروف استیل و ظروف مسی سفید شده با سرب) و یا حتی سرب موجود در رنگ دیوار منازل نیز می تواند وارد بدن شود. همچنین نیترات موجود در آب شهری نیز موجب کم خونی فقر آهن می شود.
    عوامل ایجاد کننده کم خونی

    عوامل ایجاد کننده کم خونی

  2. پایین بودن کیفیت تغذیه مردم در شیوع کم خونی در جامعه مهم است. این مسئله فقط در افرادی که مشکل اقتصادی دارند وجود ندارد بلکه افراد مرفه جامعه نیز با مصرف غذاهای غیر خانگی و فست فود دچار کم خونی می شوند. همچنین بعضی محققین معتقدند مقدار آهن گوشت فریز شده ( نسبت به گوشت تازه) پایین می آید و اکثر افراد از گوشت فریز شده استفاده می کنند.
  3. به نظر اطباء طب سنتی استفاده از ظروف آلومینیومی ، تفلون و… برای طبخ غذا سبب کم خونی می گردد.
    عوامل ایجاد کننده کم خونی

    عوامل ایجاد کننده کم خونی

  4. مصرف نوشابه های گازدار و چای و قهوه از یک ساعت قبل تا یک یا ۲ ساعت بعد از غذا موجب کاهش جذب آهن غذا می شود.
  5. اگر آهن به خوبی از روده جذب نشود مثلا در بیماریهایی مثل پولیپ روده، اسهال هایی که به مدت طولانی ادامه می یابد، جراحی های انجام شده در روده ، کم خونی ایجاد می گردد.
  6. یبوست طولانی می تواند سبب کمبود آهن گردد.
  7. مصرف زیاد داروهای ضد اسید معده مثل رانیتیدین ، سایمتیدین و… موجب کم خونی می شود چرا که اسیده معده از عوامل مؤثر در جذب آهن می باشد.
  8. بعضی پزشکان معتقدند یکی از علل کمبود آهن در کودکان ایرانی زود بستن بند ناف است. آنان معتقدند باید بند ناف را تا ۲ تا ۳ دقیقه بعد از متولد شدن بچه از بدنش جدا نکنند و بچه را در سطح جفت بگیرند تا خون کافی از جفت به بدن بچه وارد شود و ذخیره ی آهن کودک تامین شود. امروزه به خصوص در هنگام سزارین، این کار به ندرت انجام می گیرد.

روش های پیشگیری از کم خونی

از دیدگاه اطباء سنتی پیشگیری از کم خونی به روش های زیر انجام می شود.

  • بهتر است مردم گاه غذا را در ظروف مسی طبخ کنند. طبخ غذا در ظزوف مسی، تاثیر خوبی بر کاهش کم خونی دارد. تهیه غذا در ظروف آلومینیومی در دراز مدت سبب کم خونی می گردد. همچنین باید از ظروف تفلون و ظروف مسی سفید شده باسرب در طبخ غذا استفاده نگردد.
  • پیشنیان ما کمتر دچار کم خونی فقر آهن می شدند زیرا معمولا، غذا را در ظروف مسی طبخ می کردند و برای هم زدن آن از ملاقه های آهنی استفاده می کردند و جالب اینکه در فواصل هم زدن غذا می گذاشتند ملاقه داخل غذا بماند. به این ترتیب ، غذایی که طبخ می شد حاوی مقادیر زیادی مس و آهن بود که هر دوی آنها از عوامل مؤثر بر خونسازی هستند.
  • از مصرف بیش از اندازه شیر و لبنیات ( به علت وجود کلسیم) پرهیز شود زیرا کلسیم موجب جذب ناکافی آهن می شود.
  • استفاده از جوش شیرین در پختن نان باعث جذب نشدن آهن و ایجاد کم خونی می شود. برای پختن نان باید از مخمر طبیعی استفاده شود. البته استفاده از جوش شیرین درنانوایی ها ممنوع شده است اما متاسفانه برخی از نانوایی ها هنوز در پخت نان از جوش شیرین استفاده می کنند و به همین دلیل باید از نانوایی های مطمدن خرید کرد.
  • در مقاله قبلی از مجله ی سلامت سیترین به راههای درمان کم خونی فقر آهن اشاره شد. برای مطالعه روی لینک کلیک کنید.

درباره نویسنده

فرناز سهیلی

فرناز سهیلی

فرناز سهیلی هستم؛ کارشناس مدیریت آموزش، نویسنده در سایت سیترین و چندین سایت پرمحتوای دیگر! دو سال است که در زمینه ی تولید محتوا فعالیت دارم و پس از مدت کوتاهی آنقدر به نویسندگی علاقمند شدم که فکر میکنم نمی توانم از نوشتن دست بردارم. از دیگر علایق من یادگیری چیزهای تازه است . هر چیزی که بتواند من را به چالش بکشد مسلماَ عاشق آن خواهم شد. یادگیری سئو ، موسیقی و فوتبال از چالش های جدید در زندگی من هستند.

دیدگاه خودتان را بنویسید.